Mi az a vadkovász?
Azért tesszük manapság a „vad” kifejezést a kovász elé, mert sokan használják az élesztős előtésztát kovásznak, így egyértelműbb, hogy miről is van szó pontosan.
A kovász ugyanis nem élesztő, és nem futtatjuk, hanem etetjük. Dajkáljuk. Gondozzuk.
A vadkovász alázatos munkával lisztből, vízből és ezeknek az alapanyagoknak napi frissítéséből létrehozott tejsav és egyéb baktériumok mikro-kultúrája, melyet ha beledagasztunk a kenyérbe , akkor a kenyerünk bár hosszabb idő alatt, de gyönyörűen megkel. Ha a kovászunk élettel teli, akkor igazi kenyércsodákat süthetünk vele.
Mivel ez a kovászfajta sokkal érzékenyebb, mint az élesztős változatok, ezért több türelmet, szakértelmet kíván az elkészítése.
A kovász jótékony hatása
A kovásszal készített termékek kevésbé terhelik meg a szervezetünket, sok belgyógyászati probléma javulhat, ha a hagyományos eljárással, adalékanyagok nélkül készített péktermékeket fogyasztjuk. A kovászban lévő nagy mennyiségű,
széles diverzitású baktériumflóra segítségével a gabona lebontása már a tészta érésekor megindul – ez a kulcs – így a szervezetünkbe már egy megdolgozott, sokkal könnyebben emészthető anyag kerül. Nem kell a gyomornak a lebontással bajlódnia, ezért ritkábbak a puffadásos tünetek, stabilabb a vércukorszint és a legutóbbi kutatások szerint a gluténérzékenység is kevésbé jellemző ezzel a technológiával készített kenyér fogyasztói között.
– magyarázta Dr. Rácz Ferenc gasztroenterológus főorvos.
Ráadásul az előemésztő fázisnak köszönhetően a gabonák ásványi anyag tartalmához is könnyebben hozzájut szervezetünk.
Még további előny, hogy az előemésztés folyamata során tejsavas erjedés baktériumai keletkeznek, melyek erősítik a belek mikroflóráját s egyben az immunrendszerünket.
Miután a kovászos kenyér a hosszú érlelés során a szénhidrátokat is előbontja, ennek köszönhetően a vércukorszintet sem emeli meg olyan drasztikusan. Alacsonyabb a GI (glikémiás index) értéke, laktatóbb és tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Így kevesebb is elegendő, ami az elhízás ellen harcban is segítségünkre van.
Miért nem drága a vadkovászos kenyér?
Ki ne dobott volna már ki fél vagy akár egész kenyeret is 2-3 nap után, mert már ehetetlenné szikkadt vagy penészedett?
Ez egy igazi kovászos kenyérnél nem fordul elő, hisz 1-1,5 hétig is eltartható, így az utolsó morzsáig felhasználható.
Ez a kovászban lévő ecetsavnak köszönhető. Ráadásul ugyan olyan ízletes, zamatos marad.
Hiába tűnik olcsóbbnak elsőre, a rendszeres kenyérkidobálás miatt végül rosszabbul járunk.